Ben je op zoek naar een goede Shiro Utsuri en wil je precies weten waar je op moet letten om een mooi exemplaar te selecteren? Dan ben je hier precies op de juiste plek. Shiro Utsuri selecteren is namelijk helemaal niet zo moeilijk, wel moet je ongeveer weten waar je naar moet kijken. In dit artikel behandelen we de belangrijkste eigenschappen, waar je op moet letten qua patronen zowel op het lichaam als het hoofd, we vertellen je meer over de bouw en body van Koi en geven je alle tips die je nodig hebt om met succes een Shiro Utsuri uit te kiezen.
Inhoudsopgave
Video met toelichting om goede Shiro Utsuri te selecteren
Eigenlijk is het ontzettend lastig om een goede uitleg te geven over een Shiro Utsuri zonder daarvoor een video te gebruiken. Daarom hebben we een goede video gemaakt waarin we alle details duidelijk naar voren laten komen. In deze video gebruiken we vissen van kweker Omosako. De Omosako Koi Farm is met zekerheid de nummer één Shiro Utsuri kweker uit Japan. Het is de bekendste kweker voor deze variëteit die zelfs meerdere ouderdieren heeft geleverd aan diverse andere kwekers, zoals bijvoorbeeld de Kaneko Koi Farm.
Shiro Utsuri hebben een zwarte basis
Een zwarte basis inderdaad, en dus geen witte basis met daarop zwarte vlekken. Een Shiro Utsuri wordt geboren als een zwart visje. Kwekers in Japan selecteren daar ook precies op. Alleen de zwarte exemplaren mogen door de eerste selectie heen, en die selectie is al na enkele dagen nadat de Koi uit het ei komen.
Ontwikkeling van Shiro Utsuri
Shiro Utsuri koop je het liefst zo wit mogelijk. Zwart zal namelijk vrij gemakkelijk ontwikkelen in de eerste jaren. Zorg er altijd voor dat je kiest voor Shiro Utsuri die onderhuids al wel zichtbaar sumi hebben. Sumi staat voor zwart in het Japans. Tijdens je keuze wil je vooral een niet al te donkere Koi selecteren, gezien er meestal over de jaren heen meer zwart bij zal komen.
Motoguro in de vinnen
Motoguro staat voor de klodders zwarte patronen die in de borstvinnen zichtbaar zijn. Motoguro start direct tegen de body van de vis aan, in de holte van de borstvin. Het loopt als een klodder verf over de vinnen heen. Het liefste alleen in het hart van de vin, zodat de randen wel mooi wit blijven. Belangrijk is dat er een goede balans zichtbaar is, het zwart op beide vinnen moet ongeveer gelijk verdeeld zijn.
Motoguro is op jonge leeftijd een belangrijke indicator voor krachtig sumi. Dan bedoel ik niet vol ontwikkeld motoguro wat zich al volledig over de borstvinnen gesettled heeft. Maar, juist op de eerste aanzet tot ontwikkeling van gelijkmatig motoguro. Al is er maar iets van donker lakzwart sumi zichtbaar op de vinnen is dat al een teken dat er krachtig sumi aanwezig is.
Patronen en de ontwikkeling van patronen bij Shiro Utsuri
Ik kan niet teveel ingaan op het patroon van een Shiro Utsuri. De reden daarvoor is dat patroon iets persoonlijks is, het belangrijkste waar je wel op kunt letten is een goede balans. Een basisregel voor Shiro Utsuri is om te letten op ongeveer 50% zwart en 50% wit in het patroon.
Het hoofdpatroon van Shiro Utusuri
Een van de belangrijkste onderdelen is het hoofdpatroon. Je let op een Menware of een Hachiware. Een Menware is een gevormde V op het hoofd van de Shiro Utsuri wat tussen de ogen ligt. Een hachiware betekent letterlijk opgedeeld hoofd, met een soort van bliksemschicht zichtbaar vanaf de neus tot aan de schouder. Beide patronen vormen een scheiding tussen wit en zwart. Belangrijk is dat het hoofd ongeveer 50% zwart en 50% wit is, een goed gebalanceerd hoofdpatroon is de basis voor een mooi patroon.
Let op dat onderhuids sumi op het hoofd zich gemakkelijk kan ontwikkelen. De kans is dus groot dat er nog wat zwart bij zal komen. Dat is op jonge leeftijd goed te zien gezien de huid van Shiro Utsuri dan nog vrij dun en transparant is.
Patronen van grote sumi vlekken
Het meest gewaardeerd in Japan worden Shiro Utsuri met grote patronen. Zwarte patronen die vanaf de buik tot de rugvin aanwezig zijn. Dat zorgt ervoor dat de Koi indrukwekkender en krachtiger ogen als ze groter worden. Je wil sowieso geen kleine zwarte stippen hebben, Shiro Utsuri mogen grote uitlopende klodders zwart hebben.
De bouw van een Koi
Dit is het lastigste eigenschap wat opgaat bij het selecteren van een goede Koi. Gelijktijdig is het ook de belangrijkste eigenschap wanneer je grote Koi wilt. Zonder goede bouw krijg je eigenlijk nooit een Koi met een krachtige uitstraling. Het is het moeilijkste om op te letten. Dat blijkt ook wel, maar weinig hobbyisten weten helaas waar op te letten. Een poging om een aantal eigenschappen toe te lichten. Maar bekijk vooral de video, daar laat ik duidelijk zien welke delen je op let en vooral waar je dan op let.
Een krachtige backbone
De backbone van een Koi is de rug of schoudersectie. Het deel direct achter de kop, tot het hoogste punt van de body, vlak voor de rugvin. Tot een leeftijd van 2 à 3 jaar wil je daar een duidelijke indicatie hebben dat er een sterke backbone aanwezig is. Het refereert naar de hoeveelheid massa en gewicht die een Koi kan opbouwen in de regio. De rug groeit namelijk enigszins naar boven. Daarmee wil ik zeggen dat de zijkanten van de Koi ‘omhoog’ groeien waardoor een bredere rug ontstaat. Een zichtbare backbone, een soort V-vormig model aan de bovenzijde van de rug, geeft aan dat er ruimte is voor groei in de breedte.
Belangrijk is wel dat een hoge rug niet alles zegt. Debackbone wordt maar al te vaak gebruikt in mijn ogen als dé eigenschap om op teletten voor een goede bouw. Maar, meer dan een indicator is het niet.
Staart regio: de hoogte van de staart
De breedte van de staart wordt vaak aangehaald alsbelangrijk eigenschap van een sterke body. Maar eigenlijk is de breedte langniet zo belangrijk als de hoogte. Dan bedoel ik niet de staart zelf, maar hetlaatste stuk body van de Koi vlak voor de staart zelf. Een hoge en sterkestaart is een belangrijke eigenschap voor een krachtige bouw.
Geen secundair Hi zichtbaar
Secundair Hi zijn de licht oranje of rode vlekken zichtbaar op een Koi. Vaak begint het onder het hoofd rondom de borstvinnen of op de buik van een Shiro Utsuri. Wanneer je bij een tosai of nisai al secundair hi kunt zien is het beter om gewoon even door te zoeken naar de volgende. Er zullen vast nog andere exemplaren te vinden zijn zonder secundair hi.